Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2013 16:49 - Бъдещето
Автор: niyastoeva Категория: Технологии   
Прочетен: 810 Коментари: 3 Гласове:
3



Защо бъдещето не се нуждае от нас?

image

Най-мощните технологии на 21-ия век –
роботика, генно инженерство и нанотехнология –
заплашват да направят от човечеството застрашен вид

image

Бил Джой

 http://www.mediatimesreview.com/february05/future.php

 

 

„Има достатъчно много място на дъното!“

 imageЗа пръв път терминът „нанотехнология” е използван през 1959 г., когато известният американски физик Ричард Файнман изнася своята лекция „Има достатъчно много място на дъното“ или „На дъното има твърде много място“ (There’s Plenty of Room at the Bottom), станала по-късно класическа и често цитирана. Той показва, че принципите на физиката не противоречат на опитите нещата да се управляват атом по атом, стига да са налице необходимите инструменти.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ НАНОТЕХНОЛОГИИТЕ?

  1 нанометър = 10-9 м. = 0.000 000 001 м.

 Нанотехнология е способността за манипулиране на отделните атоми и молекули с цел създаване на нано-структурирани материали и обекти от 1 до 100 нанометра с нови свойства, представляващи реален интерес за биологични и технологични приложения. Това е област от приложните науки, а също така и висока технология, която покрива широк диапазон от теми, но основната обединяваща тема е контрола над веществото на микроскопично ниво, при размери по-малки от 1 микрометър, както imageи създаването на устройства на такова ниво, съизмерими с размера на молекулите. Представката нано в думата нанотехнология означава “една милиардна”. Разбира се като една милиардна от метъра, т.е. нанометър. Обект на нанотехнологията е изучаването и манипулирането на различни наноразмерни материали, наречени още наноматериали.

Поради простата разлика в мащаба, повечето от наноматериалите (полупроводници, метали и др.) притежават характерни физико-химични свойства, които са различни от тези на същите материали при традиционната им употреба. Точно тези различни свойства се използват в нанотехнологията за създаване на нови устройства, прибори, технологии, методи за диагностика и лечение в медицината и др. Нанотехнологията е сравнително нова област, която е все още в начален стадий на развитие.

Материалите с нови свойства са ключови за бъдещата конкурентоспособност на европейската индустрия и основа за технологичен напредък в множество сектори на икономиката.

В най-близко бъдеще нанотехнологиите ще открият безпрецедентни перспективи пред нашата цивилизация. В резултат на изучаването и използването на свойствата на веществата на атомно и молекулно ниво, из основи се променят медицината, енергетиката, биотехнологиите, електрониката, въоръжаването, космическите изследвания и др.

Цялата електронна индустрия възлага огромни надежди на нанотехнологиите. Миниатюрните размери на компонентите предполагат изключително висока скорост на действие.

В основата на компютърната разработка е заложено не на познатите ни силициеви кристали, а на молекулни „нановериги“. Високотехнологичните съоръжения не само са с драстично намалени размери, но и с ниска себестойност.

Наноматериали се използват и при производството на някои хранителни продукти, като например хранителни добавки.

Нова интердисциплинарна научна област е бионанотехнологията (биологична нанотехнология). Тя разглежда процесите, протичащи в живите организми като един вид биологична (или природна) нанотехнология. Бионанотехнологията цели внедряване на нанотехнологични решения за изучаване и управление на биологични процеси и явления.

Ново направление е и т.нар. наномедицина. Безспорно медицината и генното инженерство са областите с най-големи перспективи за развитието на нанотехнологиите. т. нар. наномедицина има реалния потенциал да промени драстично развитието на медицинската индустрия в ХХІ в.

Нанотехнологиите ще ни направят безсмъртни. От микроскопични роботи за вътрешномолекулярна клетъчна хирургия до нови материали с невиждани досега оптични, електрически или магнитни свойства – „нанокосмосът“ ни предлага неизползвани досега възможности.

Наноцентър

 

image

Наноматериалите и нанотехнологиите в теорията и практиката се развиват реално през последните десетилетия. Множество положителни ефекти от прилагането им показват съществени промени в живота на нашата планета. Не само инвеститорите и политиците, но и обществото приема нанотехнологиите с големи надежди във връзка с потенциала им за въздействие върху опазването на околната среда и сигурността. Предвид благоприятния социален климат спрямо нанотехнологиите и изключително високата им икономическа значимост може да се очаква дългосрочно политическо покровителство над сектора. Разработените и притежавани от „НАНО-СС“ АД наноматериали имат съществени предимства както от техническа, така и от икономическа и социална гледна точка. Използването им значително повишава ефективността на производството.

Eкипът на „НАНО-СС“ АД имат 20 годишен опит в областта на синтеза и характеризирането на наноструктури чрез иновационни  високоенергийни методи за синтез на наноструктури на основа въглерод и бор: нанодиаманти, фулерени, нанотръбички, шварцити, кубични структури на бора и нови алотропни модификации на елементите.

image

В тази връзка, през месец септември 2009 година бе решено да се създаде на територията на област Смолян, по-конкретно в общините Смолян и Рудозем МЕЖДУНАРОДЕН НАУЧНО-ОБРАЗОВАТЕЛЕН И ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ЦЕНТЪР ЗА „НОВИ МАТЕРИАЛИ, НАНОТЕХНОЛОГИИ И НАНОМЕДИЦИНА“. Предвид уникалността на научните постижения на екипа и липсата на подобен опит в ЕС, Центърът има амбициите да се позиционира като Европейски център по кубични наноструктури.

image

Разработените 32 нанотехнологии са приложими поне в 9 отрасъла на промишлеността и са реална и надеждна основа за поставяне на началото и развитие на дейността по трансфер на технологии, която като стратегически значим фундамент се планира като основна дейност на Центъра. Покани за участие има до Община Смолян, Община Рудозем, Кметство Милано, Кметство Солун и частен бизнес – Европа. Местните власти декларираха своята подкрепа и готовност чрез кметовете на двете общини г-жа Дора Янкова и г-н Николай Бояджиев да осигурят пълното сътрудничество за развитието и функционирането на Центъра. В структурата на центъра се предвижда да се изградят административен, образователен и клиничен комплекс, хотел и бизнес инкубатор. Основният сектор за научно-изследователска дейност, синтез и характеризиране на наноструктури вече работи на територията на област Смолян близо година.

Първият портал по Роботика в България




Гласувай:
3



Предишен постинг

1. amandaklark - Статията е увлекателна и интере...
10.01.2013 21:29
Статията е увлекателна и интересна. Не е прекалено дълга и отекчителна, материала е интересен и се запомня бързо и лесно!
цитирай
2. djita - Много интересен материал
15.01.2013 22:26
Много интересен материал
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: niyastoeva
Категория: Технологии
Прочетен: 6438
Постинги: 2
Коментари: 6
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031