Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2023 12:01 - © САЩ съсипват Европа, превръщайки я в пазар на чужди стоки
Автор: kvg55 Категория: Бизнес   
Прочетен: 2289 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 03.11.2023 12:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
03.11.2023г.

image
     Вашингтон нокаутира Евроколхоза като икономически конкурент.
Надеждите на правителството на Шолц за възстановяване на германската икономика след тежката рецесия от миналата година не се оправдаха. Кратък и скромен скок на икономическия растеж имаше само през февруари и март тази година, докато през второто и третото тримесечие имаше драматичен спад на индустриалното производство
image

През второто тримесечие на 2023–та година промишленото производство в Германия е спаднало с два процента спрямо първото, а през третото е спаднало с още два.
"Има риск от по–нататъшно свиване на германската икономика, тъй като за първи път от 2008–ма година насам икономиката се свива за повече от две поредни тримесечия", изтъква за Bloomberg Карстен Бжески, анализатор във франкфуртския клон на холандската банкова холдингова група ING Group.
"Промишленото производство в Германия неочаквано (?) спадна през май, хвърляйки сянка върху възстановяването на най–голямата икономика в Европа от скорошната ѝ рецесия.
Производството е спаднало с 0,2 % спрямо април, тъй като спадът във фармацевтичните продукти надвишава повече производството на автомобили, според базираната във Висбаден статистическа служба. Средната прогноза в проучване на Bloomberg сред икономисти предвиждаше стагнация. Спрямо година по–рано производството е нараснало едва с 0,7 % …
Представителите на германското правителство подготвят избирателите, че икономическите проблеми на страната ще продължат много години. По–ниското производство в Германия беше отразено в по–ниското индустриално производство във Франция и Испания през месеца. От четирите най–големи икономики в еврозоната само Италия отбеляза растеж, което се дължи основно на производството на автомобили", изнася Bloomberg.
Западните икономисти изтъкват най–различни причини за спада на промишленото производство в Германия и Европейския съюз, като премълчават основната от тях – целенасочената политика на САЩ да съсипе ЕС и да го превърне в пазар за своите продукти.
Основните причини за всички проблеми в европейската икономика са отказът от руски газ, наложен под натиска на САЩ, и протекционистката политика на администрацията на Байдън.
Високите цени на газа принуждават европейските компании да преместят производството си в САЩ, пише The Wall Street Journal : "Изправени пред главоломно високите цени на природния газ, европейските компании, които произвеждат стомана, торове и други продукти, които са в основата на икономическата дейност, постепенно преместват дейността си в Съединените щати, където са привлечени от по–стабилни цени на енергията и силна правителствена подкрепа", пише вестникът 
image

Това заплашва Европа с "нова ера на деиндустриализация", която засяга предимно производителите на енергоемки продукти – Стефан Боргас, главен изпълнителен директор на австрийската компания за огнеупорни материали RHI Magnesita, обяви увеличени инвестиции в Съединените щати. ArcelorMittal съобщи за намаляване на производството в германските си заводи и по–високи от очакваните печалби от инвестиция в завод в Тексас, който произвежда горещо брикетирано желязо, използвано в производството на стомана.
Главният изпълнителен директор на големия норвежки производител на торове Yara International Свейн Торе Холсетер отбеляза, че на европейските производители ще им е трудно да останат конкурентоспособни при отсъствието на по–ниски цени на газа и че "някои индустрии трайно ще преместят производството си в други страни", преди всичко в Щатите.
Най–много пострада европейската металургична индустрия. До средата на септември 2022 година 15 стоманодобивни завода в Европа бяха спрели или на път да спрат производството.
Вторият по големина производител на стомана в света ArcelorMittal на практика свали бялото знаме. Компанията обяви, че ще затвори редица свои заводи в Германия, Франция, Испания и Полша поради "прекомерни увеличения на цените на енергията". Както заявява ArcelorMittal, при сегашните цени на газа европейската металургия не може да бъде конкурентоспособна.
Деиндустриализацията също напредва и в Обединеното кралство. Заради растящите цени на енергията 60 % от британските фабрики може скоро да спрат работа, съобщава Bloomberg 
image

"Европейските производители не могат да се възстановят от спирането на доставките на руски газ", оплаква се The Wall Street Journal. "Тъй като европейските страни се стремят да спрат да купуват руска енергия, това вече доведе до рязък спад в техните икономики", пише Daily Telegraph.
"Ако разликата в енергийните разходи между САЩ и останалия свят продължи, някои производствени сектори може да се преместят в САЩ", каза Силвия Арданя, ръководител на европейските икономически изследвания в Barclays Bank, сигнализирайки, че ще има преместване към US–Америка не само от европейски производители
image

Към протекционистичните мерки на правителството на САЩ се добавят и последиците от енергийната криза. През лятото на 2022 година, когато цената на газа на европейския пазар достигна 3000 долара за хиляда кубически метра, газът в Съединените щати беше седем пъти по–евтин. Според Бернд Ланге, председател на комисията по търговия в Европейския парламент, през лятото на 2022 година цените на електроенергията в Европейския съюз са били десет пъти по–високи от тези в Съединените щати.
Няма изгледи за стабилизиране и възстановяване на европейската икономика. Изпълнителният директор на Dassault Aviation и президент на Асоциацията на френската металургична индустрия Ерик Трапие предупреди в интервю за Le Figaro, че сметките за газ и електричество във Франция ще продължат да растат.
Холандската химическа компания OCI NV рязко намали производството на амоняк в Европа миналия септември и разшири капацитета на подобен завод в Бомонт, Тексас. Датската компания за бижута Pandora и германският концерн Volkswagen също обявиха експанзия в САЩ. Tesla на Илон Мъск отмени плановете си да произвежда батерийни клетки в Германия и проучва възможността за получаване на данъчни облекчения съгласно закона за облекчаване на инфлацията, подписан от президента Байдън през август 2022 година.
Съгласно този закон Съединените щати намалиха данъците и предоставиха енергийни ползи за предприятия, които откриват в Съединените щати. Този закон предизвика буря от възмущение в Европейския съюз, тъй като удари тежко европейската индустрия. Германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон смятаха тази конкуренция за нечестна и дори възнамеряваха да преговарят със Съединените щати по този въпрос, но Байдън не благоволи да види страданието на своите европейски сателити.
Приемането на този закон в Съединените щати "дойде като изненада за Европа, свикнала с традиционния икономически ред", пише Atlantico. "Но светът се променя. Съединените щати  се адаптираха, но Евроколхозът не. Причината е наивността (глупостта) на лидерите на региона, равняваща се на некомпетентност", казва събеседникът на изданието, професорът по икономика в Калифорнийския университет Франсоа Жеролф.
"Тази ситуация е изключително необичайна за ръководеното от САЩ глобално управление, особено по отношение на СТО", призна американският икономист – Правилата трябваше да регулират организацията на международната търговия при равни условия. Това означаваше, че няма да има прекомерни субсидии за изграждането на фабрики, което може да се разглежда като нарушаване на конкуренцията с цел насърчаване на местната заетост. Европейският съюз беше изграден около идеята за свободна търговия, с приоритет за ограничаване на търговските бариери между своите членове, които постепенно се разпространиха и до партньори извън Европа".
Но когато това стана изгодно за Съединените щати, те отхвърлиха тези правила, напълно пренебрегвайки интересите на своите съюзници и партньори. Байдън провежда открито протекционистична политика, като я разширява във всички стратегически сектори.
(Е, така е другари евроколхозници, Световен ред основан на правила. В целият му блясък)
"Това се отнася за всички бъдещи технологии. Американците искат модерните технологии да се развиват на тяхна земя и се възползват от липсата на конкурентоспособността на Европа поради нарастващите цени на енергията, за да убедят производителите да дойдат и да се установят в Съединените щати. По този начин те се стремят да отслабят своите съперници, в частност германската индустрия … Европейската комисия, както и много други европейски експерти, е много некомпетентна в защитата на свободната търговия", отбелязва Франсоа Жеролф
image

САЩ черпят капитал не само от Европейския съюз. Законът за чиповете, който субсидира производството на микропроцесори в US–Америка, който беше приет миналото лято, засегна и Азия. Тайванската компания за производство на полупроводници TSMC построи завод в Аризона при Доналд Тръмп и обяви, че ще утрои инвестициите в американския си завод.
В резултат на енергийната криза, вдъхновена от САЩ, Европа губи своята индустрия, която се премества в Америка със силната подкрепа на администрацията на Байдън. Европейският съюз неизбежно изпада от редиците на цивилизационните и икономически конкуренти на Вашингтон.
Владимир Прохватилов в Аналитический портал «Фонд стратегической культуры»

https://www.fondsk.ru/news/2023/09/15/ssha-razoryayut-evropu-prevraschaya-eyo-v-rynok-sbyta.html
https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2023/09/PD23_354_421.html
https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-07-07/german-production-drops-as-factory-weakness-weighs-on-growth?leadSource=uverify%20wall
https://www.wsj.com/articles/high-natural-gas-prices-push-european-manufacturers-to-shift-to-the-u-s-11663707594?siteid=yhoof2
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-09-02/six-in-10-british-factories-at-risk-of-going-under-as-bills-soar?leadSource=uverify%20wall
https://www.wsj.com/articles/europe-manufacturers-factories-russia-gas-11662938614
https://www.telegraph.co.uk/business/2022/09/19/german-italian-industry-will-struggle-recover-loss-russian-gas/
https://baltnews.com/tags/energeticheskiy-krizis-v-Evrope-iz-za-sanktsiy-protiv-Rossii/
https://en.interaffairs.ru/article/anxiety-in-germany-us-anti-inflation-law-threatens-europe/
https://www.lefigaro.fr/societes/les-etats-unis-nouvel-eldorado-des-industriels-20221211
https://tass.ru/ekonomika/16424279
https://atlantico.fr/article/decryptage/l-industrie-europeenne-sempiternelle-grande-victime-de-la-naivete-des-dirigeants-de-l-ue-inflation-reduction-act-etats-unis-joe-biden-dirigeants-union-europeenne-naivete-subventions-industrie-usines-vertes-francois-g

© Красимир Говедаров, Главен експерт




Гласувай:
10


Вълнообразно


1. nedovolen - ФАЩ са неблагодарното дете, така да ...
03.11.2023 12:36
ФАЩ са неблагодарното дете, така да се каже, на Европа.
:-)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
03.11.2023 13:54
Да, но най–вече са наглосаксонско дете.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5955720
Постинги: 2839
Коментари: 26156
Гласове: 34454
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930